BWH Academy Brandwacht Huren Blog Een brandweerman bestrijdt brand, een brandwacht voorkomt hem

Brandwacht Huren Blog

Een brandweerman bestrijdt brand, een brandwacht voorkomt hem

Posted by Kelvin Holstege on 22-aug-2019 14:57:55

Brandwachten en brandweermensen zijn voor een leek op het oog niet te onderscheiden. Waarin zit hem het verschil? Wat doet een brandwacht anders dan een brandweerman en wanneer wordt hij of zij ingezet?

Veiligheid bewaken

Wanneer een brandinstallatie het niet doet of er is onderhoud gaande is een brandwacht nodig om de brandveiligheid in het oog te houden. De brandwacht loopt rondes op de locatie om te controleren op brandgevaar. Als er toch brand uitbreekt, schakelt de brandwacht de brandweer in en ontruimt hij of zij het gebouw.

Op last van de omgevingsdienst

Omgevingsdiensten kunnen de aanwezigheid van een brandwacht verplicht stellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een brandmeldinstallatie gedeeltelijk of volledig is afgekeurd. Totdat de installatie is gerepareerd of vervangen is de aanwezigheid van een brandwacht verplicht.

Actief bij shutdown

Een brandwacht is soms ook actief bij een shutdown. Als de kans op brand groot is, vraagt de opdrachtgever vaak om een rijksgediplomeerde brandwacht, omdat hij meer ervaring heeft met het bestrijden van brand. Hij is dan preventief aanwezig om snel in te kunnen grijpen als het misgaat.

Vereiste diploma's

Om brandwacht te worden, is een aantal diploma’s vereist, zoals BHV en BMI Beheer. In sommige gevallen vragen opdrachtgevers om meerdere certificaten. Sommige bedrijven werken bijvoorbeeld met brandgevaarlijke middelen en vragen daarom om een rijksgediplomeerde brandwacht. Dit is een brandwacht die een opleiding bij de brandweer heeft gedaan en minimaal beschikt over een Rijksdiploma Brandwacht of een diploma Manschap A.

Brandweerman = brandwacht?

Voor veel brandweermensen is het werken als brandwacht een manier om werkzaam te blijven in het vakgebied. Ook zijn er brandweermensen die naast hun gewone diensten bij de brandweer werkzaam zijn als brandwacht. Dankzij deze mensen beschikt Brandwacht Huren bijvoorbeeld over een uitgebreide database met inzetbare rijksgediplomeerde brandwachten.

Preventief vs. brandbestrijding

Een brandwacht heeft zeker overeenkomsten met de brandweer. Het verschil is dat een brandwacht preventief op een locatie aanwezig is en zich dus vooral richt op brandpreventie, terwijl de brandweer zich richt op brandbestrijding.

Topics: industrie, brandwacht huren, petrochemie, repressieve brandwacht, rijksgediplomeerde brandwacht

    SIDEBAR HEADER
    We trainen mensen in onze Academy. Daarmee dragen we bij aan hun ontwikkeling. We binden en boeien om het beste uit onze mensen te halen. Zodat we u uitsluitend de beste brandwachten leveren. We trainen mensen in onze Academy.
    home_academy
    BWH Academy

    Daarmee dragen we bij aan hun ontwikkeling. We binden en boeien om het beste.