BWH Academy Brandwacht Huren Blog Wat is het verschil tussen een rijksgediplomeerde en een repressieve brandwacht?

Brandwacht Huren Blog

Wat is het verschil tussen een rijksgediplomeerde en een repressieve brandwacht?

Posted by Kelvin Holstege on 10-sep-2019 10:29:37

Brandwacht Huren levert diverse soorten brandwachten: industrieel, rijksgediplomeerd en repressief. Welke brandwacht je nodig hebt, is afhankelijk van de situatie waarin hij komt te werken. Vaak wordt gevraagd om de beste brandwachten die we hebben en krijgen we een verzoek om rijksgediplomeerde brandwachten. Of zij de beste zijn, hangt af van de situatie waarin je hen wilt inzetten. De verschillen tussen rijksgediplomeerd en repressief zijn niet altijd even duidelijk. Daarom werken we die hier voor je uit.

Rijksgediplomeerde brandwacht

Een rijksgediplomeerde brandwacht is een brandwacht die ten minste stage heeft gelopen bij een brandweerkorps, maar hier niet meer actief is als brandweerman of -vrouw. In feite komt het erop neer dat een rijksgediplomeerde brandwacht gelijk is aan een gewone brandweerman, maar geen recente medische keuring meer heeft ondergaan en daardoor dus ook niet overal inzetbaar is.

Deze mensen zijn doorgaans inzetbaar als de brandmeldinstallatie niet goed functioneert of in zijn geheel vervangen moet worden. Omgevingsdiensten eisen vaak de inzet van dit soort brandwachten als zij constateren dat de brandveiligheid in het geding is.

De term rijksgediplomeerde brandwacht kan verwarring opleveren, omdat onder rijksgediplomeerd zowel brandwachten vallen die goed getraind en fit zijn als brandwachten die al twintig jaar niet meer bij een brandweerkorps actief zijn.

Repressieve brandwacht

Iemand die wel nog werkzaam is bij de brandweer of vrijwillige brandweer, mag zichzelf repressief noemen. Dit houdt namelijk in dat je werkzaam bent bij een brandweerkorps en jaarlijks een keuring ondergaat. Repressieve brandwachten opereren niet alleen preventief, maar kunnen ook repressief optreden. Ze kunnen incidenten bestrijden. Het zijn de elitetroepen onder de brandwachten die vaak worden ingezet bij nabluswerkzaamheden en bij projecten waar een hogere kans is op brand.

Voor veel brandweermannen en -vrouwen is het werk als brandwacht een uitstekende mogelijkheid om hun ervaring bij de brandweer ook te gebruiken in andere werkzaamheden. Brandwacht Huren heeft in zijn bestand veel repressieve brandwachten zitten, die meerdere dagen per week ingezet worden en daarnaast werkzaam zijn bij de vrijwillige brandweer.

Industriële brandwacht

Een derde categorie brandwacht is de industriële brandwacht. Industriële brandwachten zijn inzetbaar bij shutdowns, turnarounds of werkzaamheden in besloten ruimtes, doorgaans in de industrie en de petrochemie. De naam zegt het al. Hier houden zij toezicht op werkzaamheden om in geval van nood snel en effectief hulp in te schakelen. Een industriële brandwacht mag in Nederland nooit zelfstandig een besloten ruimte betreden, omdat hij dan ook zichzelf in gevaar kan brengen. Een industriële brandwacht wordt ook wel heetwerkwacht of mangatwacht genoemd. Al deze benamingen betekenen hetzelfde en de mensen in deze functie doen hetzelfde werk.

Om als industriële brandwacht te werken, heb je enkele certificaten nodig. De cursussen die je hiervoor moet volgen zijn: VCA Basis, Kleine blusmiddelen & Werken als buitenwacht/mangatwacht. Al deze opleidingen biedt Brandwacht Huren zelf aan in de BWH Academy. Wanneer je alle cursussen in één keer voltooid ben je binnen een week inzetbaar.

Welke brandwacht nodig is, hangt af van het mogelijke gevaar en van de eisen van omgevingsdiensten. Brandwacht Huren levert alle verschillende soorten brandwachten in heel Nederland en kan binnen twee uur aanwezig zijn op uw locatie.

Topics: brandwacht huren, repressieve brandwacht, rijksgediplomeerde brandwacht, BWH Academy

    SIDEBAR HEADER
    We trainen mensen in onze Academy. Daarmee dragen we bij aan hun ontwikkeling. We binden en boeien om het beste uit onze mensen te halen. Zodat we u uitsluitend de beste brandwachten leveren. We trainen mensen in onze Academy.
    home_academy
    BWH Academy

    Daarmee dragen we bij aan hun ontwikkeling. We binden en boeien om het beste.